Psykologos psykologer och psykoterapeuter har lång erfarenhet av att arbeta, undervisa och föreläsa utifrån existentiell terapi och ett existentiellt perspektiv. Existentiell terapi kan beskrivas som en vetenskapligt beprövad metod att arbeta med existentiell hälsa. Vi får här en djupare filosofisk förståelse och konkreta verktyg för att arbeta med upplevelser av mening, trygghet, gemenskap osv. Denna terapitradition har sin teoretiska grund i det existentiella perspektivet vilket utgörs av en människosyn och kunskapsteori baserad på existensfilosofi, fenomenologi och existentiell psykologi.
Det existentiella perspektivet kan ses som ett alternativ och en motvikt till flera av dagens dominerande uppfattningar där människan objektifieras och blir till ett determinerat ting. Hon reduceras ofta till diagnos, symtom, biokemiska processer, statiska nedärvda karaktärsegenskaper, färger och liknande. Den naturvetenskapliga kunskapsteorin försöker inlemma henne i bestämda strukturer, mätbara kategorier och begrepp. Man tror sig kunna förutsäga, och ibland styra, hennes beteenden. Det existentiella perspektivet framhäver istället hur varje människa är absolut unik, en ständig tillblivelseprocess, oskiljaktigt sammanvävd med sin omgivning och har frihet och ansvar. Den kunskapsteoretiska utgångspunkten inom det existentiella perspektivet är att människan aldrig helt kan fångas av teorier och modeller. Hon förblir ett oförutsägbart och onåbart mysterium som vi närmar oss bäst genom att erkänna gränserna för vårt vetande.
Det existentiella perspektivet kan sägas ge oss en humanistisk helhetsförståelse för människan där vi öppnar upp för hela hennes komplexitet och mångsidighet.