Introduktionskurs i existentiell terapi (22-23/5 i Göteborg)

Introduktionskurs i existentiell terapi (22-23/5, Göteborg)

Trots sin snart hundraåriga historia har den existentiella terapitradition länge haft en ganska perifer plats i det svenska terapilandskapet. Men intresset för de existentiella frågorna och existentiell terapi har ökat kraftigt den senaste tiden och vi har nu glädjen att presentera en introducerande tvådagarskurs i Göteborg.

Den existentiella terapin har sin teoretiska bas i existensfilosofin, fenomenologin och det existentiella tänkandet (Kierkegaard, Nietzsche, Heidegger, Sartre, Beauvoir, Husserl, Buber, Bornemark m.fl.). Exempel på några av dess mest namnkunniga praktiker är Viktor Frankl, Irvin Yalom, Rollo May och Emmy van Deurzen. Inom denna tradition har man ett helhetsperspektiv och utgår från grundläggande existentiella frågor: Vad innebär det att vara människa? Vilken frihet har vi? Vilket ansvar har vi för hur vi formar oss själva och vår omvärld? Hur kan vi uppleva en djupare mening i senmodernitetens sekulariserad värld? Kursen visar hur existentiell terapi är relevant för att förstå nutidsmänniskan och den samtida kliniken.

Varför existentiell terapi?

Ger språk och förståelse för de existentiella frågorna. Vår tid präglas av existentiell kris och meningsbrist, och de existentiella frågorna är sannolikt mer angelägna än på länge. Exempelvis utreder Folkhälsomyndigheten i skrivande stund begreppet existentiell hälsa. Den existentiella terapin ger oss ett språk och en förståelse för de existentiella frågorna.

Kan användas i alla sammanhang och integreras med flera olika metoder. Existentiell terapi är inte ännu en metod utan ett perspektiv, en människosyn och ett förhållningssätt. Det går att ha med sig i samtliga sammanhang och eftersom det är ett öppet, pragmatiskt och pluralistiskt förhållningssätt, där en mångfald av perspektiv värdesätts, så går det utmärkt att integrera med flera olika terapimetoder. Därmed kan psykologer och psykoterapeuter praktisera detta perspektiv oavsett arbetsplats eller arbetssätt.

I linje med aktuell psykoterapiforskning. Modern psykoterapiforskning visar att framgångsrika terapeuter är lyhörda, flexibla, inkännande, empatiska, genuina, nyfikna och ofta ”skräddarsyr” sina behandlingar. Klienten behandlas inte som representant för en viss typ (diagnos, etnicitet, kön, kultur osv) utan som en unik individ. Den existentiella terapins strävan är just se klienten som singulär och odla fram de färdigheter som nämns ovan hos psykologen/psykoterapeuten. 

Ett alternativ till den medicinska modellen. FN har konstaterat att den medicinska modellen och det naturvetenskapliga betraktelsesättet har fått alltför stor dominans kring synen på psykiskt lidande. Kritiken mot diagnoser, psykofarmaka, manualbaserade behandlingsmetoder, patologiserandet av allmänmänskligt lidande, och förklaringar utifrån biokemiska processer, blir mer och mer framträdande, både i media och i andra sammanhang. Den medicinska modellen kan inte allena lösa vårt mående. Existentiell terapi utgör ett tydligt alternativ. Här förstås lidande istället utifrån frihet, val, mening, värderingar, drömmar, kultur, livsstil, existentiell ångest osv. Klienten ska inte botas utan snarare lära sig att leva väl.

Värnar om människans integritet och autonomi. I förgrunden står hela tiden den specifika oersättliga individuella människan. Inom denna tradition reduceras inte individen till symtom, statiska egenskaper eller generaliserbara kategorier. Här framställs människan som en gåtfull och evig tillblivelseprocess. Det finns en stor respekt för den enskilda människans frihet, önskan och rätt att välja. Det handlar inte om att en individ ska anpassas till samhället och fungera. Syftet är snarare att lyckas leva ett liv som utgår från de egna önskningarna och möjligheterna och där livets realiteter erkänns.

Existentiell terapi har på många sätt en annorlunda syn på människan. Människan ses inte som ett isolerat psyke utan som oskiljaktigt sammanvävd med sin omvärld. Via ett fenomenologiskt förutsättningslöst utforskande försöker vi närma oss hennes livsvärld. Människan skapar hela tiden sig själv och sin omvärld och bär ett ansvar för sin skapelse, sitt konstverk. Den existentiella traditionen innebär ett ödmjukt perspektiv där vi erkänner tänkandets begränsningar och låter oss förundras över tillvarons komplexitet och mysterium.       

Upplägg och innehåll

Kursdeltagaren kommer presenteras för grundläggande teoretiska begrepp såsom dasein, vara-i-världen, till-döden-varo, autenticitet, det absurda, intentionalitet, fenomenologisk metod m.fl och se hur dessa kan användas i samtal. Utifrån existentiella praktiker, fallbeskrivningar och filmklipp kommer vi ge exempel på hur ett existentiellt arbetssätt kan se ut. Vidare behandlar kursen vilket forskningsstöd som finns och vilka skillnaderna och likheterna är i förhållande till andra terapimetoder. Dessutom kommer vi diskutera hur existentiellt tänkande dyker upp inom diverse olika andra discipliner och sammanhang (litteratur, konst, film, musik, sociologi, fysik, religion, populärkultur, media…).

 Föreläsningar varvas med diskussioner, grupp- och reflektionsövningar. Stort utrymme kommer ges till frågor och ambitionen är att ligga så nära kursdeltagarnas kliniska verklighet som möjligt.

Kurslitteraturen utgörs såväl av facklitteratur som av skönlitteratur, filmer och videoklipp.

Kursledare och lärare: Jakob Wood, leg psykolog och auktoriserad existentiell psykolog. Markus Palmgren, leg. psykolog

Kursanordnare: Psykologos

Plats och tid: 22-23/5 (ca kl.9-17); centrala Göteborg.

Pris: 4 000kr (ex moms).

Målgrupp: Psykologer och psykoterapeuter.

Anmälan: Görs till jakob.wood@psykologos.se senast 10/5

Kontakt: jakob.wood@psykologos.se,

PSYKOLOGOS AB

Kungsgatan 32
411 19 Göteborg

0762281682

psykologos@psykologos.se

KONTAKT