Existentiell hälsa och bemötande i skolan 

Existentiell hälsa och bemötande i skolan 

Vi lever i en svår tid som enligt experter och filosofer bland annat präglas av meningsbrist och existentiella hot. Den psykiska ohälsan fortsätter att öka, upplevelser av meningslöshet har mångdubblats de senaste åren och intresset för andliga frågor växer. 

Särskilt drabbade är unga och ungdomsbarometerns senaste rapporter visar hur de upplever tillvaron som osäker och föränderlig, har svag tilltro till politik och samhällsengagemang, samtidigt som de längtar efter trygghet, stabilitet och mening. 

Ny forskning visar också att flera unga upplever ”existentiell ensamhet”: de känner sig avskärmade från andra människor och yttervärlden. De vill tala om existentiella frågor men upplever att vuxna inte förstår.

Folkhälsomyndigheten menar att existentiell hälsa nu ska ingå i det nationella folkhälsoarbetet. Begreppet är svårdefinierat men kan sägas handla om förmågan att uppleva mening, trygghet, gemenskap och sammanhang. Så hur stärker vi den existentiella hälsan bland unga? Hur stöttar vi dem i att finna mening och trygghet i dagens föränderliga och hotfulla värld?

Psykologos erbjuder olika utbildningsinsatser kring existentiell hälsa och bemötande i skolan.

Utbildning i existentiell hälsa för elever 

Denna utbildning riktar sig direkt till eleverna (företrädelsevis högstadie- eller gymnasieelever) och innebär att de själva får reflektera kring vad existentiell hälsa är och vad som ger upplevelser av mening, trygghet, gemenskap osv. Utifrån elevernas egna tankar samt forskning och teori diskuteras hur den existentiella hälsan skulle kunna förbättras på olika sätt. Om det finns önskemål går det att utforma enklare mätinstrument för att kunna fånga förbättringar/försämringar inom området. 

Psykologos kan också utbilda och handleda lärare som själva vill hålla i denna utbildning.

Utbildning i existentiellt bemötande av elever

Denna utbildning riktar sig till skolpersonal som jobbar med elever såsom lärare, specialpedagoger, kuratorer, skolpsykologer, skolsköterskor, elevhälsan, rektorer och liknande. Kursdeltagarna får kunskap om hur de kan bemöta och samtala med elever på ett sätt som stärker deras existentiella hälsa.

Efter genomgången utbildning har kursdeltagaren fått kunskap om

  • Grunderna i det existentiella perspektivets människosyn och kunskapsteori 
  • Begreppet existentiell hälsa, utifrån såväl FHMs slutrapport som det existentiella perspektivet.
  • Den fenomenologiska metoden
  • Hur vi kan bemöta och tala med elever kring existentiella frågor och stärka deras existentiella hälsa      

Ett existentiellt bemötande är ett bemötande som utgår från en existensfilosofisk människosyn och kunskapsteori. Det är ett perspektiv och ett bemötande som skiljer sig mycket från dagens dominerande sätt att se och bemöta människan. Ett existentiellt bemötande och en existentiell samtalsteknik kan hjälpa oss att stärka elevernas existentiella hälsa. Läs mer om det existentiella perspektivet.

Utbildningarna utformas i nära dialog med uppdragsgivare och skräddarsys utifrån specifika behov och önskemål.

Utbildning i existentiell hälsa på arbetsplatsen

Hur jobbar vi med vår egen existentiella hälsa och hur skapar vi en arbetsplats som främjar existentiell hälsa? För att kunna hjälpa och stötta elever kring deras existentiella hälsa spelar det också in hur måendet är hos skolpersonalen och arbetsplatsen i stort. 

Läser mer om existentiell hälsa i arbetslivet.

Vill du som rektor utbilda dig i existentiellt ledarskap? Läs mer här…

Kursbeskrivningar ovan är endast grova skisser. Varje utbildning/kurs/föreläsning/workshop utformas alltid i nära dialog med uppdragsgivare utifrån specifika önskemål och behov. Utbildningarna genomsyras av att föreläsningar varvas med diskussioner och workshops. Vi utgår från olika fallbeskrivningar och deltagarnas frågeställningar. Vi eftersträvar alltid att ligga så nära kursdeltagarnas konkreta verklighet som möjligt. 

Psykologos har flera samarbetspartners och tar vid behov in skolpsykologer, lärare, forskare filosofer, managementkonsulter eller andra som gästföreläsare.

Kursledare för samtliga utbildningar är Jakob Wood, legitimerad psykolog, auktoriserad existentiell psykolog och vd för Psykologos. Jakob har föreläst och undervisat om existentiell terapi och det existentiella perspektivet under flera år i olika sammanhang; exempelvis på Södertörns högskola, Marie Cederschiölds högskola, specialistkurser för psykologer, SEPT:s nätutbildning, Sankt Lukas och Världskulturmuseet. Han har även suttit i styrelsen för Sällskapet för existentiell psykoterapi (SEPT), varit handledare på ”Existentiell vägledning” vid Mälardalens universitet och är medförfattare till Existentiell terapi – en introduktion. Han har mycket kunskap om existentiell hälsa och bemötande

Jakob har också egen erfarenhet av skolvärlden: han har tidigare jobbat som lärare och specialpedagog, och har som psykolog föreläst för skolpersonal om stress-, kris- och konflikthantering, samt om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA). Han har hållit flera ledarskapsutbildningar, jobbat med chefshandledning och har egen erfarenhet av vara i en ledarroll.

Är du intresserad av att veta mer om Psykologos utbildningar? Kontakta jakob.wood@psykologos.se 

PSYKOLOGOS AB

Kungsgatan 32
411 19 Göteborg

0762281682

psykologos@psykologos.se

KONTAKT