Utbildning i existentiellt perspektiv: terapi, bemötande, människosyn och hälsa 

Utbildning i existentiellt perspektiv: terapi, bemötande, människosyn och hälsa 

Vår tid sägs utmärkas av meningskris och existentiella hot. Intresset för existentiella och andliga frågor ökar, och Folkhälsomyndigheten arbetar nu också för att stärka ”den existentiella hälsan” i Sverige. 

Psykologos har gedigen kunskap och kompetens kring det så kallade ”existentiella perspektivet” och mångårig erfarenhet av att undervisa och hålla utbildningar kring detta. Vi erbjuder diverse utbildningsinsatser kring bland annat existentiell terapi, existentiellt bemötande och existentiell hälsa. Självklart skräddarsyr vi kurser utifrån uppdragsgivares behov och önskemål. Nedan följer lite exempel på upplägg och fokus.

Existentiellt perspektiv och bemötande

Ett existentiellt perspektiv kan sägas utgöras av en människosyn och världsuppfattning som har sina teoretiska utgångspunkter i existensfilosofi, fenomenologi och existentiell psykologi, och som ligger till grund för existentiell terapi. Existensfilosofin utgår från grundläggande existentiella frågor kring vad det innebär att vara människa och hur vi kan leva ett gott, sant och meningsfullt liv. 

Den existentiella människosynen kan ses som ett alternativ och en motvikt till flera av dagens dominerande uppfattningar där människan objektifieras och blir till diagnos, symtom, biokemiska/neurologiska processer, statiska nedärvda karaktärsegenskaper, färger och liknande. Det existentiella perspektivet framhäver istället hur varje människa är absolut unik, en ständig tillblivelseprocess, oskiljaktigt sammanvävd med sin omgivning och hur hon har frihet och ansvar. 

Vad innebär ett existentiellt perspektiv i praktiken? Hur förhåller vi oss till, och bemöter, människor/patienter/klienter på ett ”existentiellt” sätt? Hur kan vi bejaka skillnader, olikheter, komplexitet och ”annanhet” istället för att reducera människan till välbekanta kategorier? Hur kan vi möta de existentiella frågorna tillsammans med någon som är i kris eller liknande? Vad är existentiell hälsa (se nedan) och hur kan vi förbättra den hos dem vi möter? Utifrån föreläsningar, diskussioner, workshop och fallbeskrivningar får kursdeltagarna ta sig an dessa slags frågor och liknande. 

Målgrupp: Utbildningen är relevant för samtliga yrkesgrupper där möten med människor (patient, klient, brukare, medarbetare, elev, intern…) utgör en väsentlig arbetsuppgift. Exempelvis inom vård, skola och omsorg. Upplägg, fallbeskrivningar osv anpassas efter den specifika målgruppen.   

Existentiell terapi 

Existentiell terapi är en snart hundraårig terapitradition som har sina rötter i existensfilosofi och fenomenologi. Här ses inte terapi i första hand som en medicinsk behandling där det handlar om att bota diagnoser eller symtom. Istället fokuserar vi på vad som ger upplevelser av meningsfullhet, gemenskap, trygghet, värde och att vara sann mot sig själv. Ångest och lidande ses inte som något sjukt utan anses vara allmänmänskligt, ofrånkomligt och något som kan få oss att växa. Intresset för existentiell terapi är påtagligt växande och det finns idag bra vetenskapligt stöd för traditionen.

Målgrupp: Psykologer och psykoterapeuter. Studenter inom psykologi/psykoterapi och samtalsterapeuter som genomgått grundläggande psykoterapiutbildning. 

Under 2025 anordnar vi en introducerande tvådagarskurs i existentiell terapi.

Existentiell hälsa

WHO har i flera decennier diskuterat ”Spiritual Health” som en del av folkhälsan. Begreppet betecknar immateriella aspekter av hälsa och mänskligt liv såsom metafysiska idéer, värderingar, ideal, hopp, tro och mening. I Sverige har det översatts till ”existentiell hälsa” och efter att ha fått i uppdrag av regeringen att utreda begreppet visar Folkhälsomyndigheten i sin slutrapport från 2025 att det inte helt kan definieras men att det ringar in sådana saker som att ” uppleva mening i livet, vara i relation till sig själv, andra och naturen, känna samhörighet och trygghet, och att uppfatta sig själv vara del av något större. (Folkhälsomyndigheten, 2025)”. 

Vi kan beskriva det som ett helhetsperspektiv på vår hälsa som försöker fånga själva grunden för hur vi mår och upplever livet. Det är ett tydligt alternativ till det medicinska synsätt som annars präglar vår uppfattning av hälsa (både fysisk och psykisk). Existentiell hälsa kan alltså sägas handla om vårt förhållningssätt till livet och oss själva i stort.

Efter att ha arbetat med existentiell terapi och det existentiella perspektivet i flera år så har Psykologos gedigen kunskap och en filosofisk förståelse för existentiell hälsa och hur vi kan förbättra den. Existentiell terapi är en beprövad metod som ger oss verktyg att arbeta med existentiell hälsa.

Vad är existentiell hälsa? Hur kan existentiell hälsa förstås utifrån ett existentiellt perspektiv och en existensfilosofisk begreppsapparat? Hur kan jag förbättra min egen och andras existentiella hälsa? Är det verkligen rätt att här tala om ”hälsa”? Hur öppnar vi upp för livets mysterium och lever i samklang med existensen? Utifrån föreläsningar, diskussioner, workshop och fallbeskrivningar får kursdeltagarna ta sig an dessa slags frågor och liknande. 

Målgrupp: En utbildning kring existentiell hälsa kan ges till arbetsplatser, organisationer, föreningar eller liknande. Utbildningen är oberoende av yrkestillhörighet och ger möjlighet till reflektion, både utifrån Folkhälsomyndighetens slutrapport, existensfilosofins antaganden och egna funderingar. Denna utbildning kan exempelvis ges ihop med utbildning i existentiellt perspektiv och bemötande (se ovan).

Existentiell hälsa i arbetslivet 

Studier visar god existentiell hälsa förebygger sjukskrivningar och psykisk ohälsa. Det leder till välmående och produktiva medarbetare. Så hur kan arbetsgivare och/eller medarbetare förbättra den existentiella hälsan på arbetsplatsen? Hur möter vi medarbetare och kollegor på ett ”existentiellt” sätt? Hur kan vi integrera arbetet med existentiell hälsa i det systematisk miljöarbetet (SAM)? Hur kan vi basera vår värdegrund på en existensfilosofisk etik? Utifrån föreläsningar, diskussioner, workshop och fallbeskrivningar får kursdeltagarna ta sig an dessa slags frågor och liknande.

Målgrupp: HR och chefer. Delar kan riktas till samtliga medarbetare.

Existentiellt ledarskap

Hur kan du som chef leda på ett sätt som stärker den existentiella hälsan i verksamheten och hos medarbetare? Hur kan man se på ledarskap utifrån ett existentiellt perspektiv?

Målgrupp: Chefer och eventuellt HR.

Lärare:

Jakob Wood, leg psykolog, auktoriserad existentiell psykolog och vd på Psykologos. Wood har under flera år jobbat, handlett och undervisat utifrån existentiell terapi och det existentiella perspektivet i diverse sammanhang, exempelvis på Mälardalens universitet, Sankt Lukas, Världskulturmuseet, Ångestsällskapet och SEPTs nätutbildning. Han har också deltagit i panelsamtal om existentiell hälsa och suttit i styrelsen för Sällskapet för existentiell psykoterapi (SEPT). 

Markus Palmgren, leg psykolog med privatpraktik. Också Palmgren har under flera år jobbat, handlett och undervisat utifrån det existentiella perspektivet i olika sammanhang.

Wood och Palmgren har varit lärare och undervisat om existentiell terapi och det existentiella perspektivet på specialistkurser för psykologer, Södertörns högskola och Marie Cederschiölds högskola. 2025 ges deras bok ”Existentiell terapi – en introduktion” ut på Liber förlag.

Andra lärare kan tillkomma.   

Är du intresserad av någon av Psykologos kurser eller utbildningar? Mejla psykologos@psykologos.se

PSYKOLOGOS AB

Kungsgatan 32
411 19 Göteborg

0762281682

psykologos@psykologos.se

KONTAKT